Hur hinner ni med?

Publicerat 2016-01-07 kl. 17:15:00 av Isabel Håkansson
Okej, dagens fråga till er som har mer än en ponny eller häst att sköta om och rida varenda dag - hur hinner ni med? Eller, hinner ni med eller prioriterar ni bort skola och annat då? Hur är det att ha två hästar att rida varenda dag, känns det tungt efter första ridpasset att veta att man har ännu en häst att rida? 
 
Funderar & funderar.. Snobben är tillsalu som dem flesta av er säkert redan vet och jag vill ta hem en till häst eller ponny så att det inte blir lika jobbigt sen när Snobben åker. Och för att jag vill börja gå över på större hästar nu. Svara jättegärna på mina frågor över, skulle uppskattas och vara till hjälp!
Publicerat i Allmänt,

Kommentarer
Postat av: Lovisa Magnusson

Hm, ja det är klurigt. Jag håller ju igång 3 hästar + att jag har enormt höga krav på mig själv i skolan. Men, jag måste sköta skolan ordentligt för att hålla på med min sport, och det tycker jag är helt rätt tänkt av mina föräldrar. Jag tror egentligen inte det handlar OM att hinna, utan OM att vilja hinna. Sedan är det en stor fördel med ett tydligt och strukturerat schema tycker jag. Jag kan inte lägga in en långritt på en vardag, det går inte liksom. Korken vilar/promeneras ju 2-3 dagar i veckan eftersom han är såpass ung. Tobbe går cirka 5-6 och Lillagubben 4-5, ungefär. På vardagar brukar jag motionera två hästar, alltså är det alltid någon som vilar/promeneras kortare. En dag brukar jag också försöka vara helt stallfri så jag kan lägga 4-6 timmar på endast plugg. Just dessa dagar är tunga, men jag får gjort otroligt mycket. Jag tror faktiskt att vi hästtjejer är duktigare på att verkligen ta tag i saker. Det är ju enormt sällan man kan sätta sig med mobilen i en timme när man kommit in från stallet för att sedan ta en dusch på 40 minuter. Utan det gäller att ta tag i plugget och blicka framåt - det ger fördel kommande dagar.

Jag känner mig inte speciellt omotiverad ofta. Kan vara när regnet öser ner som jag känner att det är lite tungt att rida ut ännu en häst när man redan är helt genomblöt, liksom. Men annars är jag ganska duktig på att hålla uppe motivationen. Försöker se det mer som att umgås än att få det gjort "bara för att".

Flummig kommentar och massa tankar. Har faktiskt funderat på att skriva ett inlägg om det eftersom frågan ofta dyker upp. Hade varit himla roligt att läsa hur du gör för att få vardagen att gå ihop så bra som möjligt och hur du håller upp motivationen :)

2016-01-07 @ 17:30:52
URL: http://lovisamagnusson.se/
Postat av: Lisa

Jobbigt när det är mörkt och kallt osv då blir de sent på kvällen, har haft 3ponnys som mest, kämpigt är det men mycket lärorikt och mysigt. Sen på helger, lov och sommaren så är det hur lätt som helst. Har preioriterat kompisar då jag vart så trött och inte haft ork. Har en kompis som har haft 11 hästar i stallet som hon delat med sina 2 syskon och dom fick ihop det med träning, tävlingar och all ridning i mellan, så 2st hästar i en period fixar du lätt ;) lite luddigt svar men jag hoppas du fick nått av de

2016-01-07 @ 17:37:12
Postat av: Lisa

Jobbigt när det är mörkt och kallt osv då blir de sent på kvällen, har haft 3ponnys som mest, kämpigt är det men mycket lärorikt och mysigt. Sen på helger, lov och sommaren så är det hur lätt som helst. Har preioriterat kompisar då jag vart så trött och inte haft ork. Har en kompis som har haft 11 hästar i stallet som hon delat med sina 2 syskon och dom fick ihop det med träning, tävlingar och all ridning i mellan, så 2st hästar i en period fixar du lätt ;) lite luddigt svar men jag hoppas du fick nått av de

2016-01-07 @ 17:37:33
Postat av: Anonym

Ett litet tips, om du har möjlighet gå upp på häst på en gång, det jag tror att du kommer kunna utvecklas mer med en häst en med en ponny. Men det är bara vad jag tror, blir bra i slut ändan i vilket fall som helst iaf :)

2016-01-07 @ 17:42:49
Postat av: Michelle Petersson

Jadu, det har jag faktiskt frågat mig själv oxå? Men mycket handlar om vilja. Man får ge sig en klackspark och se till att få saker gjort, OM man tycker det är kul vill säga. För det funkar inte att rida två hästar varje dag för att sedan sitta ytterligare någon/några timmar med plugg upp till hakan. Man måste vilja det och skjuta bort tankarna om att det är mycket att göra, svårt att hinna o.s.v. Men vill man verkligen så går det mesta, faktiskt!

Dock känner jag ibland att det ÄR svårt. Under hösten har det blivit lite väl mycket vissa veckor. Sen kvällar och på tok för lite sömn för att verkligen orka med allt. Har varit sjukt trött i skolan, trögt att gå upp och ibland har jag bara velat gömma mig under täcker, för det har tagit på krafterna. Men det är inte hästarna jag skyller det på, det är skolan som inte tillåter mig göra det jag verkligen vill. Det har blivit kortare borstningar och mindre mys med hästarna, bara för att snabbt hinna in och plugga innan det är natt typ.

Men det har vart i perioder. Då man betat av en tuff skolvecka får man förhoppningsvis en liten lugnare vecka och mindre tid behövs läggas på plugget. Då är det faktiskt inte svårt att hinna med. Skippar man slappet och filmtittandet i soffan så går det utmärkt att hinna både skola och rida två hästar. Det viktigaste är VILJAN att ta tag i saker, strukturera och absolut inte skjuta saker framför sig :D
Kram! <3

2016-01-07 @ 21:13:14
URL: http://nouw.com/michellepetersson
Postat av: Oline Kristiansson

Jag tror allt hänger på viljan, du måste vilja gå till stallet och kämpa för dina mål trots att andra saker tvingas prioriteras bort.

För mig personligen så tyckte jag att det har varit allra jobbigast att ha häst på låg-, mellan- och högstadiet. Värst stryk fick jag väl under högstadiet där jag förlorade väldigt många vänner p.g.a min prioritering till min ponny. Men det var ett val jag valde själv då det VAR MIN DRÖM. Men absolut att jag ibland hade tur med korta skoldagar då jag hann träna och sen spendera resten utav dagen med kompisar, eller ha dagar då min häst vilade som jag kunde prioritera kompisarna. Men tyvärr har jag alltid prioriterat bort läxorna från skolan, men på något sätt klarat mig varje gång ?

För mig personligen har det varit jobbigt under skolåren innan gymnasiet då jag mest fått prioritera stallet och sen läxorna, men nu på gymnasiet är det otroligt mycket lättare. Jag läser dock en häst linje och rider 3 dagar under skoltid vilket ger mig mer tid till läxor OCH kompisar, ännu lättare blir det när jag nu bor i ett litet hus med några kompisar precis några meter från stallet. Men så ser det ut för mig i alla fall.

Jag tror att bara man vill och prioriterar tiden rätt efter skolan, t.ex tar vara på skoltiden och försöker bli klar med skolarbetena så mycket som möjligt under skoltid så kommer man att ha mycket mer tid över efter skoltid, då slipper man ha något som släpar efter och man kan spendera flera timmar i stallet med gott samvete eller även spendera tiden med vänner. Sen finns det ju vissa perioder då det är tuffare i skolan, men ibland får man bita i det sura äpplet och försöka så gott man kan, bara man inte kör slut på sig själv.

Det är det allra viktigaste du måste komma ihåg, KÖR INTE SLUT PÅ DIG SJÄLV, man behöver inte lägga 4 h plugg varje dag efter skolan, räcker med 30 min eller 1 h, mer behövs inte. Prioritera tiden med det du tycker är kul och som du känner att du orkar göra, det är tyvärr lätt att gå in i väggen om man prioriterar för mycket ibland.

Hoppas du hittar en lösning Isabel, väldigt kul med sådana frågor som man kan engagera sig i, superkul ! KRAM !

2016-01-08 @ 09:45:04
URL: http://nouw.com/online
Postat av: Ebba Amoudruz :*

Först och främst, ÅH vad kul att du funderar på att gå över på storhäst!! Vet inte om du har hört det men jag köpte ju en storhäst i somras som varit halt sedan augusti vilket suger hehe... Men det jag ville säga var att när jag väl gick upp på storhäst så kunde jag inte FÖRSTÅ hur jag hade tyckt att det var kul att rida ponny hahha ;) Om jag vore du så skulle jag vänta tills du har fått iväg Snobben för det är stressigt med två hästar, speciellt när man går på gymnasiet! Jag tror att det bara kommer bli en extra tyngd att ha två hästar just nu... Vet att det låter hårt men jag lovar, storhäst är såå mycket roligare att rida och när du väl har en ny häst kommer du inte ångra ditt val <3

PUSS

2016-01-12 @ 18:41:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback