Hmmmm..

Publicerat 2015-03-04 kl. 12:40:00 av Isabel Håkansson
Sv. Det enda bett jag har EMOT, på riktigt, det är pessoa-bettet. Pelham, okej, jag vet inte speciellt mycket kring bettet och har sett några stycken som på ett bra sätt hanterar det. Men, pessoa-bettet är ingenting jag någonsin skulle stoppa i min hästs-mun, punkt.
 
Såhär står det om pessoa-bettet: 
"Pessoabettet ger inte hävstångsverkan som många påstår, då pessoabettet är ett hissbett. För att få ut en hävstångsverkan måste bettet ha något som stoppar förhållningen från ryttarens hand, exempelvis en kedja. Vid en förhållning med ett delat pessoabett trycks bettet ihop och ger den omtalade nötknäppareffekten mot hästens gomtak, samtidigt som bettet trycks uppåt mot hästens tänder. När detta sker kan hästen få skador på gomtak, tänder och inte minst mungipor, förutom trycket och friktionen är nypskador väldigt vanliga då mundelen förflyttas långt på bettringen. Pessoabettet ger även gageffekt, trycker i nacken, när detta sker vill hästen sänka sitt huvud för att undvika obehaget i nacken, men samtidigt vill hästen höja sitt huvud för att undkomma smärtan som uppstår i munnen."
 
Rid din häst med pessoa-bett om det känns nödvändigt, jag har aldrig sett er två ihop så jag har ingenting jag kan yttra mig om. Men jag är säker på att det finns bättre lösningar än att betsla på hästen ett pessoa. Och nej, jag drar inte alla över en kant och tycker att alla som rider med "dem och dem" betten är djurplågare. Då har du missuppfattat mig helt. Däremot är det inga bett jag skulle rekomendera folk att rida med, eller åtminstone inte pessoa-bett. Over & out. 
Publicerat i Allmänt,

Kommentarer
Postat av: Julia Axelsson

Jag förstår faktiskt inte hur folk runt omkring i hästvärlden försvarar pessoa bettet, vad beror det liksom på? Är de inte pålästa? Vet de inte konsekvenserna? För jag tycker det är väääldigt konstigt hur man kan försvara ett pessoa bett, det ÄR inget snällt bett och det är väll en självklarhet? Hmm, haha.. men bra svar till kommentaren, håller absolut med!

2015-03-04 @ 14:05:07
URL: http://julialinneaaxelsson.blogg.se
Postat av: Amanda Halldan

Fin bild :)

2015-03-04 @ 16:55:33
URL: http://tipsandstuff.blogg.se
Postat av: Anonym

Tack för din åsikt,skulle vilja slippa pessoat men har det bara i hoppningen då hon blir "kan skälv" & struntar i vad jag tycker, men nått som jag jobbar på varje dag! :)

2015-03-04 @ 18:02:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback