Hjälptyglar, vilka och varför?

Publicerat 2015-03-12 kl. 14:20:00 av Isabel Håkansson
Okey, I got a question for u guys. Jag satt & kollade runt på lite youtube-videos igår och kom fram till att typ (notera TYP) alla rider med nån form av hjälptygel? Jag säger inte jag aldrig gjort det, jag kan sätta på Snobben en lös-snodd ibland om jag känner att Snobben behöver ett tydligt grund-stöd under hans stela perioder. Annars rider jag alltid bara simpelt med sadel och träns. Men... vart går gränsen för vad en hjälptygel är? Vissa tycker att martingal t.ex hör till kategorin "hjälptyglar". Tycker ni det, varför eller varför inte? 
 
Detta är ettpar exempel för vad jag skulle kalla en riktig hjälptygel ↓
Gouge, graman, snodd och inspänningstygel. Vad tycker ni om dem? Gillar ni dem, varför eller varför inte? Jag känner för lite aktivitet här på bloggen nu och jag vill ha så mycket åsikter som möjligt nere i kommentarsfältet. Dels för att jag själv är lite kluven och osäker på ämnet och för att det alltid är kul att läsa vad ni skriver! 
Publicerat i Allmänt,

Kommentarer
Postat av: Jenny

Det är så himla mycket delade åsikter kring hjälptyglar så det är ju typ farligt att uttrycka sig nu för tiden haha!
Men iallafall, jag tycker att om man har en häst som går med huvudet rakt upp i luften genom en hel timmes ridpass, 6-7 dagar i veckan - då tar ryggen skada. Men samtidigt så kommer jag nu med den där tråkiga kommentaren, jag tycker formen ska komma bakifrån, inte att halsen ska böja sig fint. Självklart finns det även hästar som redan från grunden jobbar bra med rygg, rumpa och ben, men i möjligaste mån tycker jag man ska hålla sig borta från det. Har absolut inget emot det, tycker bara att vissa använder det på fel sätt och inte inser bieffekterna och nackdelarna med det.

Martingal tycker jag står lite mitt emellan, den används ju mestadels i hoppning och vid uteritt på hästar som kan slå upp huvudet. Jag kan säga att jag, som är medryttare på en väldigt pigg ponny vid uteritt, tackar och bugar för martingalen. Har bara ridit ponnyn i en månad men den har nog räddat mig från x antal smällar i ansiktet.

2015-03-12 @ 15:28:49
Postat av: Anonym

Graman & tidemantygel, rider ibland med dom för att jag måste "välja" minna flighter med min ponny och för att kunna få igenom dom riktigt ordänkligt och inte behöva fokusera på form :)

2015-03-12 @ 16:04:31
Postat av: stina larsson

jag rider med gouge just nu, ibland med graman. helst ska man ju skippa hjälptyglar, och om man rider med det så får man ju inte missbruka det. har man en häst som tex inte orkar skänkelvikningar och gärna smiter undan då har man en anledning till att prova hjälptygel och jobba upp hästen just i dom situationerna. men inget man nöter på med bara för att man inte kan jobba sin häst korrekt, då får man backa några steg istället.
så tänker jag iallafall :)

2015-03-12 @ 16:18:21
Postat av: Julia Axelsson

Jag vet inte riktigt vart jag står i den här diskussionen, för att jag själv aldrig valt att använda de mer än en lös snodd som du på Snobben samt en martingal. Jag förstår att de som har en häst som inte orkar arbeta rätt vill använda en graman eller annan hjälptygel för att HJÄLPA hästen att hitta rätt, då vårdar ju det bara gott.
Men de finns sååå mycket nackdelar med det, ihoptryckta hästar som det lyser rädsla av i ögonen. Jag gillar att ha en martingal vid hoppningen samt en snodd om han någon dag känns lite motsträvig, för då anser jag att det är bättre att ha en snodd och så att han får ner huvudet och arbetar rätt än att sitta och såga för att få hästen jobba rätt med huvudet.

Men efter lösa snoddar och martingalar säger jag stopp, för där tycker jag att de dåliga börjar komma fram (men självklart kan ju dåligt förekomma vid martingal och snodd också) och jag är inte riktigt säker på användningsområdena och sådär, så för mig så tycker jag att eftersom jag kan hantera en snodd på ett bra sätt så vill inte jag säga någonting annat om de andra, mer än att jag tycker inte alltid hjälptyglar behövs även fast man använder dem.

Vilken luddig kommentar, men jag vet somsagt inte riktigt vart jag står i det här :)

Kramis <3

2015-03-12 @ 18:35:22
URL: http://julialinneaaxelsson.blogg.se
Postat av: Amanda Nordström

Jag använder graman väääldigt varierat. Mellan 0-7 dagar i veckan skulle jag säga, haha. Men ca 1 gång i veckan har det varit nu i en period, och det är vid hoppning då Sune behöver få neeer skallen i sprången. Jag har absolut ingenting emot graman, en väldigt bra hjälptygel för den skicklige ryttaren. Jag som har en häst som ibland bara springer och springer och springer får verkligen hjälp av den, den kan hänga helt slappt, men bara den sitter där så blir S direkt mer avslappnad och kan fokusera. Mååånga av ryttarna som rider på den allra högsta nivån rider med graman VARJE dag, och de har välmusklade och välmående hästar. Om någon vågar påstå att graman förstör hästen, så säger jag - nej, fel ryttare förstör hästen :)

2015-03-12 @ 21:09:44
URL: http://nordstromamanda.blogg.se
Postat av: Louise

Fy fan. Min mamma är nh instruktör och driver hemsidorna Naturalhorsemanship.se
och jag kan säga att åtminstonde "graman" kan dra åt ett annat håll. Dessa ska bort, enligt mig som har sätt och har kunskap om hur vård lösa människor är med dom. Håller med i det mesta du skriver. Bra blogg och det är kul att det finns flera bloggar som tänker lite nh iallafall. Vi nh ryttare gömmer oss tycker jag

2015-03-12 @ 22:21:59
URL: http://fames.se/louisan

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback