En fråga till ER!

Publicerat 2015-03-03 kl. 12:15:00 av Isabel Håkansson
Vad tycker ni - är det okej att betsla upp sin häst för att man tycker den är för stark eller för pigg? Om ja, varför? Om nej, motivera ert svar. Ikväll kommer min åsikt upp här.. 
 
Publicerat i Allmänt,

Kommentarer
Postat av: Julia Axelsson

Okej och okej, jag gillar verkligen INTE när folk bestämmer över andra ryttare och ekipage, jag tycker inte riktigt det är vad som är okej, utan mer vad man BÖR göra eftersom alla har rätt till att göra vad man vill.

Men jag tycker inte att man bör betsla upp sin häst om den visar sig vara för pigg eller stark eftersom jag anser att det inte är att bettet är för snällt som det handlar om, jag tror mer det handlar om ryttaren och hästens samspel. Man SKA kunna kontrollera sin häst utan marknadens skarpaste bett, så isåfall föredrar jag hellre att jobba mer på samspel och att kunna ge signaler utan att behöva dra. Man behöver inte betsla ner, men att lära hästen att kunna lyssna på ens signaler genom att använda mer vikt tillexempel, testa lite nya träningsmetoder osv.

Så nej, jag anser alltså inte att det ska behövas betslas upp när hästen blir för stark eller pigg, jag tycker man ska leta vad problemet är att man t.ex. inte kan stanna sin häst, i samspelet och lydnaden istället.

Dock ska jag liksom inte säga att "åh men lös problemet på ett annat sätt än att betsla upp", jag har aldrig betslat upp och rider endast på vanligt tredelat, men det jag menar är att jag vet att det är svårt att istället för att dra i tyglarna när hästen blir stark, att istället lätta? Alltså det ÄR ju svårt att lösa problemet genom lydnad, men jag vet att det går, och det är det jag föredrar när det fungerar.

Ser fram emot dina åsikter Isabel! :D Kram <3

2015-03-03 @ 12:38:15
URL: http://julialinneaaxelsson.blogg.se
Postat av: Lina

Tycker om man har en häst dom blir het vid hoppning eller uteritt så klart man kan ha tex ett "hoppbett" & ett mildare "hemmabett". Men man ska ju alltid försöka sträva efter att ha det mildaste bettet och träna på er som uppstår på då tex uteritt eller hoppträningr eller tävling. Det är ju fult förståelse att hästen eller ponnyn tänder till ute på tävling eller i skogen & då kan det va en trygghet eller till och med en säkerhet att ha ett bett så man rår på hästen. Min åsikt om det :)

2015-03-03 @ 13:55:43
Postat av: Emilia Jansson

Ja, det kan vara okej om man gör det nån gång ibland tycker jag. Min ponny är inte tillräckligt stark för att kunna bära sig själv än och när jag då ber honom om det eller gör en övning där det krävs självbäring så blir han stark och bara springer. När han tycker något är jobbigt eller svårt så "springer han ifrån jobbet" och blir därmed blir han även väldigt stark. Och för att jag inte ska behöva dra och slita i hans mun så brukar jag då och då betsla upp. Inte till något värsting bett direkt utan till ett kimblewick. Det blir varken roligt för ryttaren eller hästen om man ska behöva hålla hårt i munnen för att i överhuvudtaget få stopp.
Men jag betslar bara upp någon gång ibland när jag känner att det behövs. Ibland behöver man faktiskt få känslan av att det är lite enklare..
//Emilia Jansson

2015-03-03 @ 14:37:44
URL: http://eryttaren.horseworld.se/
Postat av: Julia

Jag tycker hellre att man kan rida lugnt och harmoniskt med ett skarpare bett än att det ska gå helt åt skogen med ett mildare bett. Man strävar alltid efter att rida på ett så milt bett som möjligt men ibland är det en hjälp på vägen dit med ett skarpare bett, tills man lärt sig att få hejd på hästen liksom, eller hur jag nu ska förklara... Jag sätter alltid säkerheten först och då tycker jag hellre att man betslar upp och kan kontrollera sin häst ordentligt.

2015-03-03 @ 15:56:51
URL: http://juliastegfeldt.blogg.se
Postat av: Nora Lindblad

Hellre att man tar något starkare bett än att man drar sönder munnen med något mildare bett. För starkare bett ger ju som sagt mer effekt och ryttaren behöver inte ge så mycket motstånd..

Jag föredrar de mildare betten men har inget emot folk som rider med starkare bett om syftet varför dom gör det är rimligt och att dom kan hantera kraften bettet ger.

2015-03-03 @ 23:07:16
URL: http://noralindblad.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback