Sporrar och spön - MIN åsikt.

Publicerat 2015-01-13 kl. 20:04:00 av Isabel Håkansson
Sporrar och spön, det är en uttjatad disskution men fortfarande lika intressant. Folk resonerar så pass olika och medans vissa rider med sporrar och spön varje dag så rider andra ALDRIG med något utav hjälpmedlerna. Mina åsikter är rätt splittrade och kan ändras lite från dag till dag.. Det kan låta lite konstigt kanske, men jag ska försöka förklara så att ni förstår. Jag har nämligen sett skräckexemplar som fått mig att verkligen känna - WOW, vad gör vi med våra hästar, egentligen?
 
Många skriver att spön och sporrar inte är okej när det kommer till BARN som missbrukar dem, och det är sant, man ska inte missbruka varken sporrar eller spön. Men hur kommer det sig att 99% av alla som skriver att det inte är okej att missbruka, kopplar ihop det med bara barn? Visst, det kanske är vanligare att det är barn som missbrukar sporrararna, men det betyder inte att inte vuxna kan överanvända sporrarna också, eller hur? Jag har faktiskt sätt ett flertal vuxna och äldre personer som missbrukar sporrar, och det gör mig lika illamående och rent ut sagt äcklad varenda gång. 
 
Nog för att sporrar ofta missbrukas, men spön är nog det hjälpmedel som missbrukas mest utav allt. Om vi tar ett exempel på ridskolor, där brukar man sätta en gräns för vilka som får rida med sporrar, men spön får alla rida med oavsett ålder eller ridkunskap. Det betyder alltså att folk som inte förstår bättre kan sitta och spöa hästen om den inte "lyssnar" eller är kvick nog enligt ryttarens tycke. Hur sjukt låter det inte? 
 
Men bakom allt det här mörka och dåliga så finns det faktiskt bra saker med spön och sporrar också, och jag förstår att det kan låta konstigt att jag tycker så med tanke på exemplena jag nyss tog upp.. MEN om man har en häst som faktiskt inte tar skänkeln så anser jag att sporrar som sitter på en ansvarsfull och duktig ryttares hälar är 100 gånger bättre än om man är tvungen att sitta och banka på hästen. Eller om man vill använda spöt under en sidförande övning eller bara allmänt har en häst som stannar "bara för att" och inte vill gå under t.ex uteritter, så anser jag att det kan vara okej att rida med ett spö. Aldrig nånsin i straffande syfte, utan bara som framåtdrivare eller en liten förstärkning. 
Den här bilden är tagen under en p&j hösten 2013. Här red jag med både sporrar och ett spö, endast för att banan innehöll mycket kombinationer och jag ville kunna få en reaktion snabbt ifall det skulle behövas. Jag hade både min tränare och mamma med mig här och ingen utav dem skulle nånsin tillåta mig att sitta och missbruka varken sporrar eller spö. Sen rider jag med ett väldigt sunt förnuft och skulle aldrig rida på ett sätt som skadar hästen, never. Jag har och ÄR alltid väldigt försiktig av mig. 
 
Jag har sett folk som rider runt i maneger på fina ponnysar, utfört både galopp-ombyten och gjort klockrena skänkelvikningar. Hästen går i perfekt huvudposition och har ett fint undertramp. Ekipaget ser perfekt ut vid första inblick, men när man går lite närmre och kollar på allt runtom, så ser det plötsligt inte lika fint ut längre.. Ryttaren har 2 cm långa sporrar påknäppta på hälarna som trycks in i hästarnas magar så långt att man knappt ser sporrarna överhuvudtaget. Spöt finns med i högsta hugg om hästen inte tar en galoppfattning korrekt och munnen är ihopsnörad. Är det så det ska vara, är min fråga? 
 
Jag menar självklart inte att dra alla över en kant nu, även fast jag förstår om ni fått den uppfattningen nu efter att ha läst mitt inlägg. Det finns självklart ryttare som kan använda både sporrar och spön på ett bra sätt och med tanke på att jag själv kan rida med det ibland så vet jag att det går att rida på ett sätt som inte hästen tar skada utav.
 
Nu överlämnar jag ännu en gång över kommentarsfältet åt er, håller ni med mig i mina åsikter?
Publicerat i Allmänt,

Kommentarer
Postat av: Magdalena

Själv så rider jag inte så ofta med spö, endast vid vissa tillfällen då jag känner ridskoleponnysarna så pass väl så jag vet när det verkligen "behövs". Men jag är däremot glad över att det inte rids med sporrar på min ridskola. Kan till och med vara så att det inte är tillåtet, kanske.. Ser bara ibland enstaka storhäst elever som rider med det, antagligen på de svårare nivåerna i ridningen tror jag nog. Så det är bra att barn som kanske inte har kunskapen kring ridning med sporrar, inte då rider med sporrar "bara för att".. ;)

Bra skrivet! Håller med i allting tror jag nog.

2015-01-13 @ 21:11:25
URL: http://magdalenalovisa.se
Postat av: Emilia

Som vanligt kloka åsikter. Jag rider min ponny med sporrar eftersom hon inte går fram utan. Hon stannar. Men bra åsikter!<3

2015-01-14 @ 07:51:34
URL: http://emiliaa.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback