En fråga till er! - tacksam för svar.

Publicerat 2015-01-12 kl. 18:14:00 av Isabel Håkansson
Vad säger ni om jag säger: sporrar och spön? Jag har själv en massa åsikter om just nu sporrar och spön, men jag tänkte spara på mina åsikter tills jag fått hört era. Kommentarsfältet är ert! 
Publicerat i Allmänt,

Kommentarer
Postat av: Kajsa

Ska andvändas rätt! Så ungar som rider med spön och andvänder det i varje kliv hästen tar, helt fel! Tycker att det är helt okej att ha tex sporrar på en hopptävling så skänkeln blir starkare & hästen blir mer uppmärksam! Men samma där ska andvändas på rätt sätt!

2015-01-12 @ 18:30:49
Postat av: Jenny

Jag rider oftast inte med varken sporrar eller spö, men rider jag en häst som inte är lika ''framåt'' dvs mer åt det slöa hållet så använder jag sporrar, inte bara för min skull utan även för hästens. Mycket schysstare att picka till en gång men att det blir tydligt, än att sitta och banka hästen i sidorna gång på gång. Så, ett hjälpmedel tycker jag absolut det är!
Spö tycker jag bara man ska använda som förtydligande i tillexempel skänkelvikningar eller i hoppning, för att hjälpa hästen åt rätt ''håll''. Man ska inte använda denna slags utrustning om man inte kan hantera den rätt :)

2015-01-12 @ 18:46:45
Postat av: Mickis

Jag använder mig av sporrar för att det är en hjälp för mig själv. Och som ovanstående skrev. En kvickare reflex av hästen när jag använder sporren än utan.
Spö använder jag nu för tiden ganska sällan. Det kan vara ibland i hoppningen. Men även där, som ett hjälpmedel att förstärka signalerna till hästen. Och ibland hjälpa till med bogen :)
Anser inte att det är fel att använda det. Men det är att folk ofta använder det fel - vilket är riktigt vidrigt vissa gånger.

2015-01-12 @ 18:50:31
URL: http://mickisericssons.blogg.se
Postat av: Michelle Petersson

Det är endas hjälpmedel och ingen bestraffningsvapen! Jag använder rider med ett spö i handen för att min ponny är har en väldigt egen vilja och fruset fast i marken, backer eller något för att slippa arbete och då tycker jag det kan va bra för att peta lite med spöt på rumpan så jag får någon effekt då hon inte bryr sig om mina skänklar. Är ju bättre att få en snabbare reaktion med hjälp av spöt istället för att överdriva skänklandet utan resultat. :P

Sporrar använder jag ibland och ibland inte. Brukar ha det på tävling för att kunna använda så små hjälper som möjligt. Min ponny blir då mer uppmärksam. Men när jag rider hemma skippar jag det oftast för att variera och att hon ska kunna ridas utan oxå. Vill ju inte hon ska bli så van med sporrar att hon aldrig lyssnar när jag inte har sporrar. Men tycker ändå det är bra att ha sporrar ibland för att kunna använda mindre hjälper och en mer uppmärksam ponny ;)

Kram!

2015-01-12 @ 19:09:54
URL: http://michellepetersson.horseworld.se/
Postat av: Malva

Då jag har en häst som inte riktigt lyssnar på skänkeln så använder jag sporrar som en förstärkning så jag inte ska behöva sitta och banka henne i sidorna, då anser jag att det är bättre att ha sporrar och "trycka" till en gång och få reaktion än att ta en hel långsida till att få igång galoppen!

Men som nästan alla tycker så ska väl både sporrar och spö användas av rätt person och på rätt sätt! :)

2015-01-12 @ 19:10:30
Postat av: Caroline

Spön för vägledning men aldrig någonsin sporrar. Har en häst som har blivit nästintill skänkeldöv på grund av konstant hamrande med sporrar, helt sinnessjukt! Dessutom så ska man väl inte behöva ge hästen ett obehag för att den ska göra någonting?
Jag använder endast spö vid inlärning av sidoförande övning eller om jag ska rida ut och vet att jag ska över en trafikerad väg, om det då blir något så kan det vara bra att ge hästen den där extra lilla pushen men den innebär bara att jag lägger spöt på rumpan.

2015-01-12 @ 21:37:23
URL: http://turbosuit.blogg.se
Postat av: STINA

Rider alltid med sporrar i ridhuset, just för att han tycker det är jobbigt och jag vill inte ha en "seg" häst i huvudet. Med sporrar är han kvick och vaken och jag kan lättare hjälpa honom fram. Har spö vid behov men brukar vilja rida utan i ridhuset.

När jag rider ut är han pigg därför inga sporrar, men ett spö för att säga till honom om han fjantar sig. Så jag tkr det är ok om man inte missbrukar det, bara använder det vid behov och vet vad håller på med :)

2015-01-13 @ 08:49:02
Postat av: Anonym

Som allt annat beror det helt på hur man använder det, precis som frågan kring bett, "inget bett är skarpare än handen som håller i tygeln" <--HELT SANT
Men då VÄLDIGT många använder det på helt fel sätt/missbrukar det (kanske utan att själv förstå de) så har jag fått avsmak för det, somsagt kan vara bra om användaren vet hur grejerna ska hanteras, jag själv använder spö/nh-stick (jobbar mest från marken) men för mig är det en förlängning av armen, ingen pinne stt slå med!

2015-01-13 @ 14:23:50
Postat av: Marica

Jag brukar en del gånger rida med sporrar, jag rider med westernsporrar som har en 'rulle' på sig. Det mest skonsamma och bekvämaste för hästen, eftersom den rullar på hästen, kan man säga. Jag rider då med sporrar för att förtydliga min skänkel och spö rider jag alltid med, då jag ser det som en extra skänkel om inte benen duger och jag rider utan sporrar.

Jag ser inga som helst fel med att rida med varken spö eller sporrar om man använder dom på rätt och korrekt sätt alltså inte missbrukar dom :)

2015-01-19 @ 14:30:08
URL: http://maricalindbeerg.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback