Att ge lugnande medel vid rakning av häst?

Publicerat 2014-10-17 kl. 10:57:49 av Isabel Håkansson
Jag och mamma har pratat med en tjej i stallet & sagt att vi vill raka båda våra hästar, men att Snobben mest troligt inte går att raka eftersom han är livrädd för klippmaskinen. Då sa hon att "det är väl bara att ge honom lugnande medel", vilket till en början lät heeeelt åt skogen fel i mina öron till en början. Men vid närmare eftertanke, det är väl nästan snällare emot Snobben att ge honom lugnande och raka honom än att t.ex bremsa upp honom under tiden man rakar honom då han fortfarande är i medvetandet och innerst inne är livrädd.. för det om nåt är inte schysst.
 
Jag har ingen som helst erfarenhet när vi kommer till det här med att ge lugnande till sin häst, då jag aldrig nånsin förr haft den tanken i mitt huvud. Men vad tycker ni, låter det rätt eller helt åt skogen fel?
Publicerat i Allmänt,

Kommentarer
Postat av: Matilda

Med tanke på att jag vet hur rädd han är och även hur mycket päls han får så kan jag bara säga att jag hade valt att ge honom lugnande och sedan klippa honom. Jag tror det är vad han skulle må bäst av :) Jag minns hur rädd han var när vi skulle prova klippa honom och det är inte lönt den stressen för honom att ens ha honom i stallet med klippmaskinen igång nästintill, så det låter som en bra idé att ge lugnande.

Svar: Ja precis. Att bremsa upp honom eller ens försöka klippa honom när han är i medvetandet tror jag inte är nånting att ens fundera på....
isabelhakansson.blogg.se

2014-10-17 @ 11:20:05
Postat av: Erica

Jag har ganska mycket erfarenhet om lugnande hos hästar då jag har en hopphäst som inte går att sko. Vi har även fått ge lugnande till min D-ponny vid klippning, så tänkte att jag kan dela med mig om mina tankar om det :)

Jag tycker det är en bra metod att ge lugnande då det ändå ger hästen en lugn upplevelse. Försöker man med något annat, även t.ex. bremsning som inte ens funkar på en del hästar blir det ofta hetsiga situationer även om man menar väl. Självklart ska man ju inte droga en häst för minsta lilla men just vid en situation som klippning tycker jag det är en bra metod om hästen inte accepterar det annars.

Vi skor min häst inne på Ultuna med lugnande i blodet, och det dom sa där är att även om hästen har lugnande i kroppen och inte kan göra motstånd så uppfattar de i hjärnan ändå vad som händer. Med det menade hovslagaren där att om man skor med lugnande en period ger man hästen en LUGN situation där den även helt lugnt får smälta in vad som händer, vilket i sig ofta (inte alltid men ofta) leder till att hästen accepterar situationen utan lugnande i slutändan :)

Vet inte hur tydligt mitt inlägg är, men går det inte att klippa är lugnande ett bra sätt att ge hästen en lugn situation om pälsen måste bort, fortsätt såklart försöka vänja hästen vid klippmaskinen utan lugnande osv, men jag tycker man främst bör tänka på vad som är lugnast och hur man får den säkraste situationen för hästen :)

2014-10-17 @ 11:20:19
URL: http://ericasponny.blogg.se
Postat av: Erika

Är du i jättebehov av att klippa honom och han är så rädd ja då är det nog ett bra alternativ.
Är du inte i super stort behov nej då tycker jag du inte bör klippa honom.

Men jag vet hur min är svettas som en gris och de fungerar ju inte om man sen behöver släppa ut dom efter ridningen.
men hon är o andra sidan cool lugn vid klippning så. :)

Hade dock en islänning som hade panik i transporten en period och fick lugnande till honom och vid situationer där hästen blir så stressad så tycker jag absolut lugnande är bra i alla fall de vi gav eftersom de inte satt i så länge .:)

2014-10-18 @ 12:52:51
URL: http://erikapettersson.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback